Back

Bu yazımızda sizlerle TMGD nedir, hangi durumlar sağlandığında alınabilir ve hangi eğitimleri tamamlayarak bu belgeye sahip olunur gibi sorulara yanıt arayacağız. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı yani TMGD, tehlikeli madde güvenliği ile eğitimi ile yetkilendirilen kurumlardan eğitim alıp, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğünce yapılan sınavı başarıyla tamamlayanların alamaya hak kazandıkları belgedir. Bu sınava lisans mezunları kurum çalışanları girebilirken, TMGD sınavından 100 üzerinden 70 puan almaları zorunludur.

TMGD Nedir? TMGD ‘nin Görev Tanımı Nelerdir?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının görevlerinin en başında tehlikeli maddelerin taşınması sırasında uluslararası anlaşma ve sözleşme ile ilgili mevzuatlara uyulduğunu izlemek ve kontrol etmek gelir. Tehlikeli maddelerin ADR RID IMGD kodlara göre taşınması sırasında işlemelere tavsiyeler sunar. Ayrıca işletmenin tehlikeli madde taşınması ile ilgili faaliyet raporlarını düzenler. Sonrasında turkiye.gov.tr’ deki iş ve işlemlerini tamamlar. TMGD taşınan tehlikeli maddelerin tespitini yapar. Sonrasında bu maddelere ilişkin ADR RID IMDG kodundaki gereklilikleri ve uygunluklarını belirler. Diğer taraftan ulusal, uluslararası mevzuat değişikliklerini takip eder. İşletme çalışanlarının görev alanlarına göre eğitim almasını sağlar ve planlamasını yapar.

Tehlikeli maddelerin yüklenmesi, boşaltılması ve taşınması sırasında bir kaza olması durumunda uygulanacak acil durum işlemlerini belirtir, çalışanları uyarır, bunlarla ilgili tatbikatları periyodik olarak uygular ve kayıtlarını tutar. Eğitim denetim ve kontrol dahil olmak üzere yaptığı her türlü faaliyeti tarih saat belirterek kayıt eder ve bu kayıtları 5 (Beş) yıl süreyle saklar. Ayrıca işletmede bir tehlikenin farkedilmesi durumunda, tehlike ortadan kaldırılana kadar yapılan işin durdurulmasını sağlar. Tüm bu süreçlerde TMGDK’ ye ve yetkili mercilere durumu yazılı olarak bildirir. Araca yüklenen yüklerin ADR RID IMDG kodlamasına göre paketlenmesi, etiketlenmesi, işaretlenmesinin yapılmasını sağlar. İlgili tüm iş ve işlemlere ilişkin prosedürleri yerine getirir. Bağlı bulunduğu danışmanlığını yaptığı işletmede sorumludur. TMGD, iş yerinde cana veya mala bir zarar gelen kazalarla ilgili bilgi toplamakla yükümlüdür. Bu bilgileri bağlı bulunduğu TMGDK’ ye ve danışmanlık hizmeti verdiği işletmenin yönetimine rapor halinde sunar.

TMGD Eğitimi Poşpoş SRC

TMGD ile ilgili bakanlığın yayınlamış olduğu mevzuata buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca TMGD için gerekli evraklarla ilgili yazımıza da buradan erişim sağlayabilirsiniz.

 

TMGD Nedir adlı makalemizin tüm hakları saklıdır ve özgün bir makaledir. Kullanımı durumunda referans verilmesi zorunludur. @pospossrc.com

×

 

Mesaj Bırakın

Telefon numaranızı iletin sizi arayalım...

× Sizi Arayalım